Postgre SQL RDBMS UpWork Test Answers
1. Which authentication methods are supported by PostgreSQL?
Answers:
- Trust
- PAM
- LDAP
- Radius
- Password
2. Which index types are supported by PostgreSQL?
Answers:
- A-tree
- B-tree
- GiST
- Hash
- GIN
- None of the above
3. Out of the following backup approaches, which ones are applicable to PostgreSQL?
Answers:
- SQL dump
- File system level backup
- Real cluste
- Continuous archiving
- None of the above
4. In the following operation, which ones can trigger a trigger?
Answers:
- alte
- insert
- drop
- update
- delete
5. Which index types support multicolumn indexes?
Answers:
- -tree
- GiST
- GIN
- Hash
- None of the above
6. What kind of triggers are offered by PostgreSQL?
Answers:
- Per-row triggers
- Per-table triggers
- Per-database triggers
- Per-statement triggers
7. Which of the following statements will cast the integer value 1 to type text?
Answers:
- SELECT text(1) AS cast_integer;
- SELECT CAST(1, text) as cast_integer;
- SELECT 1::text AS cast_integer;
- SELECT 1 TO text AS cast_integer;
- SELECT CAST(1 AS text) AS cast_integer;
8. How can you configure PostgreSQL autovacuum?
Answers:
- With the ALTER autovacuum policy; query in psql
- By editing pg_hba.conf
- By editing postgresql.conf
- By running the autovacuum command line tool
- None of the above
9. What library is used by PostgreSQL for encryption?
Answers:
- GnuTLS
- OpenSSL
- OpenLDAP
- OpenTLS
- None of the above
10. Are the contents of the pg_autovacuum system catalog saved when pg_dumpall is used to backup the database?
Answers:
- Yes
- No
11. On a UNIX system, what is the best way to prevent all non-local connections to the postmaster?
Answers:
- Using ipfilte
- Using UNIX sockets
- Using TCP port 0
- Using an empty pg_hba.conf
- None of the above
12. Can deferrable constraints be deferred by a trigger?
Answers:
- Yes
- No
13. After a PostgreSQL installation, how will you create the database cluster?
Answers:
- With created
- With initd
- With createdbs
- With postmaste
- None of the above
14. How will you change the TCP port which PostgreSQL will listen to?
Answers:
- PostgreSQL does not support TCP
- By changing “port” in postgresql.conf
- By issuing UPDATE config SET port = <newvalue
- TCP port cannot be changed
- None of the above
15. Which of the following queries will create a table with two fields, “id” and “name” with “id” as an auto incrementing primary key?
Answers:
- create table foo (id int serial primary key auto, name varchar(255));
- create table foo (id int auto_increment primary key, name varchar(255));
- create table foo (id auto_increment primary key, name varchar(255));
- create table foo (id serial primary key, name varchar(255));
- None of the above
16. How will you list the available functions from psql?
Answers:
- select * from pg_functions;
- df
- ? functions
- select * from pg_procedures;
- None of the above
17. Consider the following query:
Create table foo (bar varchar);
What will be the size limit of the bar?
Answers:
- 256
- 1024
- 1
- No limit (It will be equivalent to the text)
- None of the above
18. What is the well known port number for the postgresql database service?
Answers:
- 5000
- 541
- 5432
- 63
- None of the above
19. What is true regarding file system backup?
Answers:
- It can only be used to backup the whole database
- The database must be running for the backup to take place
- To restore a file system backup, pg_restore should be used
- None of the above
- All of the above
20. Which one of the following text search functions does not exist?
Answers:
- to_tsvecto
- plainto_tsquery
- to_tsquery
- strip
- ts_rewrite
- plainto_tsvecto
21. How do you alter a column to forbid null values?
Answers:
- alter table foo alter bar set not null;
- alter table foo alter bar avoid null;
- alter table foo alter bar forbid null;
- alter table foo alter bar add not null;
- None of the above
22. What is the difference between to_tsvector() and ::tsvector ?
Answers:
- to_tsvector () normalizes the string while ::tsvector does not
- to_tsvector () can be used in select statements, while ::tsvector cannot
- They are equivalent
- None of the above
23. What is the storage size of an integer on a 64bit system?
Answers:
- 8bytes
- 2bytes
- 16bytes
- 4bytes
- 64bytes
24. While creating a trigger, the function it will call may be created after it and attached to it.
Answers:
- True
- False
25. Which function should be used to highlight the results?
Answers:
- ts_highlight
- ts_tag
- ts_headline
- ts_select
- None of the above
26. Which PostgreSQL version added the enum datatype?
Answers:
- 8.0
- 8.1
- 7.4
- 8.3
- PostgreSQL doesn’t have an enum type.
27. When using LIKE to compare strings, what is the wildcard operator (operator which matches zero or more characters)?
Answers:
- *
- $
- %
- &
- None of the above
28. For proper results, which of the following should contain a tsvector?
Answers:
- Lexemes
- Tokens
- Integers
- Sets
- Enum
29. What is the command used to import a backup made with pg_dumpall > file.dmp?
Answers:
- pg_restore file.dmp
- psql -f file.dmp
- pg_restoreall file.dmp
- postgre –restore -f file.dmp
- None of the above
30. Which of the following statements will produce an error?
Answers:
- SELECT now()::timestamp;
- SELECT now()::int;
- SELECT now()::varchar;
- SELECT now()::char;
- None
31. To backup a database, the postmaster daemon must be halted.
Answers:
- True
- False
32. The following statement will retrieve the second element of the array column products in table store_products.
SELECT products[1] FROM store_products;
Answers:
- True
- False
33. SELECT ‘infinity’::timestamp;
Will this statement produce an error?
Answers:
- Yes
- No
34. What is the difference between tokens and lexemes?
Answers:
- Tokens are always in upper case
- Lexemes are normalized
- A lexeme is a string while a token is an intege
- Lexemes are always in upper case
- None of the above
35. Which kind of index can be declared unique?
Answers:
- Hash
- A-tree
- B-tree
- GIN
- GiST
36. SELECT rtrim(‘foobar’, ‘abr’);
The result of this statement is foo.
Answers:
- True
- False
37. SELECT !!3;
What output will this statement give?
Answers:
- true
- 3
- 6
- The statement is invalid.
- None of the above.
38. An ISO-8601 time may be entered into a table using the numeric format 012411 instead of 01:24:11.
Answers:
- True
- False
39. While creating a table with a field of the serial type, a sequence will be created.
Answers:
- True
- False
40. How do you create a table with a field of the int array type?
Answers:
- create table foo (bar int array);
- create table foo (bar integer[]);
- create table foo (bar array int);
- create table foo (bar[] int);
- None of the above
41. What is the name of the special time input with value 00:00:00.00 UTC?
Answers:
- zero
- noon
- midnight
- allballs
- None of the above
42. Consider the following empty table:
CREATE TABLE example (
a integer,
b integer,
c integer,
UNIQUE (a, c)
);
a integer,
b integer,
c integer,
UNIQUE (a, c)
);
Which of the following inserts will cause an error?
Answers:
- insert into example (a, b, c) values (1, 2, 3), (1, 2, 4);
- insert into example (a, b, c) values (1, 2, 3), (3, 3, 3);
- insert into example (a, b, c) values (1, 1, 1), (3, 3, 3);
- insert into example (a, b, c) values (1, 2, 3), (1, 4, 3);
- None will cause an error
43. Which of the following statements will create a table with a multidimensional array as second column?
Answers:
- CREATE TABLE favorite_books (customer_id integer, themes_and_titles text[[]]);
- CREATE TABLE favorite_books (customer_id integer, themes_and_titles text[][]);
- CREATE TABLE favorite_books (customer_id integer, themes_and_titles text{2});
- CREATE TABLE favorite_books (customer_id integer, themes_and_titles text[text]);
44. If max_connections is 10 and 10 connections are currently active, how can you be sure the superuser will be available to connect?
Answers:
- You cannot
- Leave a superuser connected all the time
- Set superuser_reserved_connections in postgresql.conf
- Kill postmaster and connect to it
- None of the above
45. How will you rank text search results?
Answers:
- With the ORDER BY operator
- With the ts_rank function
- Search results are automatically ranked
- Search results cannot be ranked
- None of the above
46. Which of the following statements will create a table special_products which is a child of the table store_products?
Answers:
- CREATE TABLE special_products (quality int) INHERITS store_products;
- CREATE TABLE special_products (quality int) EXTENDS store_products;
- CREATE TABLE special_products (quality int) EXPANDS store_products;
- CREATE TABLE special_products (quality int) FROM store_products;
- CREATE TABLE special_products (quality int) WITH PARENT store_products;
47. Which of the following statements will create a table?
Answers:
- SELECT INTO products_backup FROM special_products;
- SELECT FROM special_products * INTO products_backup;
- SELECT * INTO products_backup LIKE special_products;
- SELECT * INTO products_backup FROM special_products;
- SELECT COPY special_products INTO products_backup;
48. Which of the following statements will retrieve the number of values stored in an array column?
Answers:
- SELECT array_dims(products) FROM store_products;
- SELECT products[] FROM store_products;
- SELECT dimensions(products) FROM store_products;
- SELECT array_dim(products) FROM store_products;
- SELECT count(products) FROM store_products;
49. Does PostgreSQL support SSL?
Answers:
- Yes
- No
50. What is the effect of turning fsync off in postgresql.conf?
Answers:
- File synchronization will be deactivated
- fsync is not a valid configuration option
- PostgreSQL will not enforce write ahead log flush
- It will turn off fast synchronization
- None of the above
51. Given a table special_products that inherits from a table store_products, which of the following statements will modify store_products only without affecting its child table?
Answers:
- UPDATE store_products ONLY SET name = ‘Wine’ WHERE id = 2;
- UPDATE store_products SET name= ‘Wine’ WHERE id = 2;
- UPDATE ONLY store_products SET name = ‘Wine’ WHERE id = 2;
- UPDATE JUST store_products SET name = ‘Wine’ WHERE id = 2;
- UPDATE store_products NOT special_products SET name = ‘Wine’ WHERE id = 2;
52. What can be stored in a column of type decimal(4,3)?
Answers:
- 4 numeric values with up to 3 digits to the right of the decimal point.
- A numeric value with up to 7 digits in total, 3 of which can be to the right of the decimal point.
- A numeric value with up to 4 digits in total, 3 of which can be to the right of the decimal point.
- A numeric value with at least 4 digits, 3 of which must be to the right of the decimal point.
53. What is the ~ operator?
Answers:
- POSIX regular expression match operator
- XOR operator
- NOT operator
- Home directory ENV variable
- None of the above
54. What interfaces are available in the base distribution of PostgreSQL?
Answers:
- Java
- PHP
- C
- Ruby
- Perl
55. What is the default ordering when ORDER BY is not specified?
Answers:
- By ID
- By insertion date
- By name
- The ordering is unknown if not specified
- None of the above
56. A table can have only one primary key column.
Answers:
- True
- False
57. What command will correctly restore a backup made with the following command?
pg_dump -Fc dbname > filename
pg_dump -Fc dbname > filename
Answers:
- psql -f filename dbname
- psql -Fc filename dbname
- pg_restore filename dbname
- pg_restore -d dbname filename
- None of the above
58. How do you select a single random row from a table?
Answers:
- SELECT random() * FROM tab LIMIT 1;
- SELECT * FROM tab ORDER BY random() LIMIT 1;
- SELECT * FROM tab RANDOM LIMIT 1 ;
- SELECT RANDOM 1 from tab;
- None of the above
59. PostgreSQL triggers can be written in C directly.
Answers:
- True
- False